İZMİR TEKNOLOJİ GRUBU
TOPLULUK KURALLARI
BÖLÜM I: Grubun Adı, Merkezi ve Çalışma Konuları
Madde 1: Grubun adı “İZMİR TEKNOLOJİ GRUBU” dur ve merkezi İzmir’dedir.
İZMİR TEKNOLOJİ GRUBU 18 Aralık 2019’da 53 kurucu üyenin katılımı ve oluru ile kurulmuş, kâr amacı gütmeyen, Bilgi Teknolojileri alanında çalışan deneyimli ve birikimli teknoloji insanlarından oluşur.
Madde 2: Grup, İzmir ve çevresindeki üyesi olan teknoloji insanlarının bir araya gelerek kaliteli bilgi paylaşımında bulunmasını, İzmir ve çevresinde teknolojinin gelişimine olumlu katkı sağlamayı amaçlar.
Grup, belirlenen takvim dönemine göre en az bir kere toplanarak teknoloji alanında ve sosyal alanlarda organizasyonlar düzenler. Yapılacak toplantılarda alınacak kararlara göre, İzmir ve çevresinin teknoloji alanında kalkınması, kamu-özel sektör ve yerel iş birliklerini gözeterek çeşitli ilişkilerin geliştirilmesi, sosyal sorumluluk çalışmaları, grup üyelerinin tecrübe ve birikimlerini birbirlerine ve topluma aktarılması ve benzeri konularda çalışmalar yürütür.
Üyelerine fikir vermek dışında Grup, hiçbir kurum, kuruluş ve markanın savunuculuğunu yapmaz.
Grup, etkinliklerini gerçekleştirirken Bölüm VI: Etkinlikler ’de anlatılan temel öğeler çerçevesinde ve hedeflerine uygun çalışır.
BÖLÜM II: Üyelik
Madde 3: 18 yaşını bitirmiş, T.C yasalarına göre çalışma hayatına devam etmesinde bir engeli olmayan, kendisi veya temsil ettiği kuruluşu İzmir ve çevresinde bulunan ve/veya bilişim konularında görev yapmış ya da görev yapmaya devam eden insanlar, Gruba üye olabilirler.
Madde 4: Grup, üç tür üyeden oluşur.
Üye adayları “Aday Üye” olarak sınıflandırılmazlar.
Madde 5: Gruba üye olmak isteyenler, web sayfasında bildirilen “Üyelik Ön Başvuru Formu” nu veya davet bağlantısında kendisine gönderilen formu eksiksiz doldurarak başvuruda bulunabileceklerdir. Devamında Grup Yönetiminin üye adayına ilettiği basılı ve/veya elektronik dokümanları eksiksiz doldurması ve teslim etmesi gereklidir. Bu esnada üye adayı için en az 2 yıllık üye geçmişi olan asil üyelerden en az iki grup üyesinin referans vermesi gereklidir. Üyelik başvuruları, Üye İşlerinden sorumlu yöneticiler tarafından hazırlanır ve yönetime sunulur. 30 takvim günü içinde yönetim kurulunun aldığı karar üye adayına bildirilir. Yönetim, üye adayının üyelik için gerekli şartlara sahip olup olmadığını araştırabilir. Bu esnada referans sayısını arttırabilir veya başka kurum ve/veya şahıslardan bilgi doğrulaması isteyebilir.
Kurucu üyeler, şartları sağladıkları sürece grubun daimî üyesidirler.
Yukarıdaki maddelerde yer almayan, kısmen şartları sağlamış ve/veya hal-i hazırda bilişim sektörünün, üretici, servis sağlayıcı, entegratör, dağıtıcı, bayi, alt bayi vb. şekilde faaliyet gösteren firmaların ve oluşumların çalışanları veya sahipleri gruba üye olamaz.
Grubun amaca hizmet eden menfaatlerini korumak ve geliştirmek amacıyla, böyle bir üyenin gruba dâhil edilmesi önerilmiş ise, başvurusunun gelmesi halinde, Yönetim Kurulu oy çokluğu ile kabul kararı vermek zorundadır. Ardından üyelik onayı için bir sonraki grup toplantısına katılan üyelerin salt çoğunluğunun onayını almak zorundadır.
Madde 6: Üyelerin hakları, yükümlülükleri ve işlemleri aşağıdaki gibidir:
Madde 7: Grup üyeleri, Grup Yönetimine bilgi vermek sureti ile istedikleri zaman Gruptan ayrılabilirler. Aşağıdaki durumlarda, Grup Yönetimi, yönetimdeki üyelerin salt çoğunluğunun kabul oyu ile üyeyi yazılı ve/veya sözlü olarak uyarabilir veya üyelikten çıkarabilir:
Böyle bir durum gerek yönetim kurulunun takibi gerekse üyelerden bir veya birkaçının bildirimi ile ortaya çıkabilir. Yönetim Kurulunun salt çoğunluğunun kararıyla üyelikten çıkartılabilirler. Üyelikten çıkarılanlar, kararın kendisine iletilmesinden itibaren 30 takvim günü içinde yeniden inceleme talep edebilirler.
Yukarıdaki sebeplerden en az birinden dolayı üyelikten çıkarılmış veya kendi isteği ile gruptan ayrılmış kişiler yeniden üye olamazlar. Ancak, sektörde çalışan iken üretici, distribütör, bayi, bilişim firması vb. tarafına transfer olduğundan üyeliğini kendi isteği ile sonlandıran kişiler, yeniden iş değiştirip sektörde çalışan haline geldiğinde yeniden üye olma talebinde bulunabilirler.
Grup üyesinin gerek çalıştığı kurumun iç dinamikleri gerekse başka bir şirkete transfer olması nedeniyle diğer üyelik koşullarını sağladığı sürece, İzmir ve çevresinden ayrılması durumunda dahi üyeliğinin devam etmesi mümkündür.
Üyeler, Topluluk Kurallarının ve Yönetim Kurulunun aldığı kararlara uymak zorundadır. Bu kurallara uymayanlar, sözlü ve yazılı uyarıldıktan sonra, yine aynı davranışlı sergilerse üyelikten Yönetim Kurulu oy çokluğu ile çıkartılırlar.
Üye olma reddini alan kişiler, bu reddi Yönetim Kurulu’nun oy birliği ile reddi almışsa 2 yıl, oy çokluğu ile almışsa 1 yıl boyunca tekrar üyelik başvurusunda bulunamayacaklardır.
Aday üyenin referanslarından herhangi biri, aday üye ile aynı kurum veya kuruluştan olamaz. Bununla beraber aday üyenin, mevcut çalıştığı kurum veya kuruluşun, amaca hizmet eden ve organizasyon şemasına göre aynı yere bağlı olan bir üst birimindeki kişi sayısının 2/3’ünden fazla kişi üye olamaz.
BÖLÜM III: Grup Yapısının Görev ve Yetkileri
Madde 8: İZMİR TEKNOLOJİ GRUBU aşağıdaki yapıdan oluşur (EK1’de bildirilmiştir):
Madde 9: Yönetim, danışma ve/veya disiplin kurulu ihtiyaç gördükçe bir araya gelip toplanabilir. Resmi olarak ayda bir defa bir araya gelerek aldığı kararları kayıt altına alır ve üyeler ile paylaşır. Bu paylaşımlar yönetim kurulunun faaliyet raporunu oluşturur.
Madde 10: Ayda en az 1 defa bir araya gelen grup üyeleri ise herhangi bir acil ve mücbir sebeple yönetim kurulundan ara toplantı talep edebilirler. Etkinlik toplantıları vb. organizasyonlarda katılım sayı şartı aranmazken, olağan genel kurul, olağan seçim vb. organizasyonlarda tüm üye sayısının salt çoğunluğunun katılımı zorunludur. İlan tarihinde yeter sayısı sağlanmaz ise azami 10 gün içinde toplantının tekrarı yapılır. Belirlenen tarihte katılım sayısı gözetmeksizin toplantı gerçekleştirilir. Olağandışı genel kurul seçim vb. organizasyonlarda ise üye sayısının 3’te 2’sinin bulunma şartı vardır. Bu sayıya ulaşılmadığı taktirde, azami 10 gün içinde toplantının tekrarı katılım sayısı gözetmeksizin gerçekleştirilir
Yönetim, danışma ve disiplin kurullarının görev süresi dönemsel olarak 2 yıldır. Yönetim, danışma ve disiplin kurulu seçim ile en fazla 3 (üç) dönem görev yapabilir. Bu süre sonucunda bir önceki yönetim kurulu üyeleri aynı veya dönüştürülmüş yetkiler ile aday olamazlar.
Madde 11: 18 Aralık 2019 tarihi başlangıç kabul edilerek, mücbir sebepler dışında bu tarihi takip eden iki yılda bir Yönetim, Danışma ve Disiplin Kurulu seçimi yapılır. Seçim için en az 15 takvim günü öncesinden üyelere bildirim yapılır. Uygun tarihte aşağıdaki usullere göre seçim yapılır. Çalışma esasları gereğince, seçim takvimi içinde seçim usullerini değiştirecek önerge verilemez, teklif edilemez.
SEÇİM AMAÇLI GENEL KURUL:
– Yönetim Kurulu Üyeliği
– Danışma Kurulu Üyeliği
– Disiplin Kurulu Üyeliği
Madde 12: Yönetim Kurulu, Genel Kurulda üyeler arasından seçilen 9 asil ve 4 yedek üyeden oluşur. 9 asil üye içinden 3’ünün önceki yönetimden olması zorunludur.
Yönetim kurulunun faaliyet görevleri aşağıdaki gibidir:
Madde 13: Yönetim Kurulu yapısı ve görev tanımları aşağıdaki gibidir.
Bu görevlerde bir eksilme olduğunda, yedek üyelerden atama yapılır. Yönetim Kurulu ihtiyaç halinde mevcut seçilmiş üyeler arasında yeniden görev dağılımı yapabilir.
Madde 14: Yönetim Kurulu ayda en az bir defa toplanır. Kurul gerektikçe Başkanın çağrısı üzerine de toplanabilir. Yönetim kurulunun salt çoğunluğunu sağlamak koşulu ile yönetim kurulu üyeleri de toplanma çağrısında bulanabilirler.
Toplantılar Yönetim Kurulu asıl üyelerinin salt çoğunluğunun bulunması ile açılır ve kararlar toplantıya katılan üye sayısının çoğunluğuyla alınır.
Yönetim Kurulu elektronik ortamda toplantı yapabilir ve kararlarını bu şekilde yayınlayabilir.
Madde 15: Danışma Kurulu, Genel Kurulda üyeler arasından seçilen 5 asil ve 2 yedek üyeden oluşur. 5 asil üye içinden 2’sinin önceki yönetim, danışma, disiplin kurulundan ve/veya 3 dönemi doldurmuş yönetim kurulu üyelerinden olması zorunludur. Görevleri aşağıdaki gibidir.
Danışma Kurulu, Yönetim Kurulu’nun daveti ile her 3 ayda bir Yönetim Kurulu toplantısına katılır. Bunun dışında Danışma Kurulu kendi içinde lüzum gördüğü şekilde ve sıklıkta toplanır.
Madde 16: Disiplin Kurulu, Genel Kurulda üyeler arasından seçilen 3 asil ve 1 yedek üyeden oluşur. 3 asil üye içinden 1’inin önceki yönetim, danışma, disiplin kurulundan ve/veya 3 dönemi doldurmuş yönetim kurulu üyelerinden olması zorunludur. Görevleri aşağıdaki gibidir.
Disiplin Kurulu, Yönetim Kurulu’nun daveti ile yılda bir Yönetim Kurulu toplantısına katılır. Bunun dışında Disiplin Kurulu kendi içinde lüzum gördüğü şekilde ve sıklıkta toplanır.
Madde 17: Yönetim, danışma, disiplin kurullarındaki herhangi bir kurul üyesinin, herhangi bir sebepten dolayı görevden ayrılması durumunda; mevcut Yönetim Kurulu hazirunu yedek üyeleri belirlediği kurallara göre atar. Yedek üye bulunmaması durumunda üyelerden bir veya birkaçını bu göreve çağırır. Yönetim kurulu kendi kurulu dahil diğer tüm kurullar için bu kararı verir ve ifa eder.
Ancak yönetim kurulunun aynı anda 2/3’ünden fazlasının görevden ayrılması ve bu makamların doldurulamaması durumunda olağanüstü genel kurula gidilir.
Bu kurullardan herhangi birinin başkanının ayrılması durumunda Madde 13’e göre başkan yardımcısı görevi, görev süresi içinde vekaleten temsil eder. Başkan vekili, yeni bir başkan yardımcısı atayabilir veya kendisi bu görevi sürdürebilir. Bu görevdeki kişinin de herhangi bir sebepten ötürü gruba başkanlık edemediği zamanlarda veya görevden ayrılması durumunda, varsa atanan başkan yardımcısı, yoksa yaş sırasına göre başkan vekilliği diğer yönetim kurulu üyeleri tarafından yapılır.
BÖLÜM IV: Çalışma Grupları, Özerk ve Özel Birimler
Madde 18: Topluluk kurallarında belirlenen amaçlar veya grubun aldığı kararlar ışığında; inceleme, araştırma, eğitim, sunum, etkinlik ve diğer çalışmaları yapmak üzere gruplar kurulabilir. Amacı, görev alanı, çalışma süresi, yaklaşık üye sayısı ve bütçesi Yönetim Kurulunca belirlenir. Grup üyeleri arasından atanacak bir Çalışma Grubu Başkanı’nın yönetiminde ve sürekli veya geçici çalışma grupları oluşturulabilir. Bu çalışma grubu Yönetim Kurulunun işaret ettiği ihtisas yöneticisine rapor verir.
Söz konusu çalışma gruplarına, “Çalışma Grubu, <ABC> Alt Grubu, Proje Grubu, Komisyon, Komite” gibi adlar verilebilir. Bu tanımlama, topluluk kuralları hükümlerinin uygulanması açısından herhangi bir farklılık yaratmaz.
Çalışma Grubu Başkanı, gerektiğinde, Çalışma Grubunun amacı ve görev alanı çerçevesinde veya iş bölümü ile daha çok üyenin katkısını sağlamak amaçlarıyla sınırlı veya süreli bir çalışma yapmak üzere alt çalışma grupları kurabilir.
Madde 19 Yönetim Kurulu, yayın, iç-dış eğitim, sosyal sorumluluk işleri gibi süreklilik gösteren çalışmaları yürütmek üzere ihtiyaç halinde veya belli bir olaya müstesna, özerk birimler kurabilir. Bu birimin kuruluşu, görevleri, yetkileri, mali işleri ve bütçesiyle ilgili hükümler, yönetici ve çalışanlarının görev tanımları, topluluk kurallarına uygun biçimde Yönetim Kurulunun yönlendirmeleriyle ortaya koyulur.
Özerk birimin yöneticisi doğrudan, çalışanları ise özerk birim yöneticisinin önerisi üzerine Yönetim Kurulu tarafından atanır.
Madde 20: Yönetim Kurulu, konferans, sempozyum, açık oturum, panel, kurultay, balo, gezi vb. düzenlenmesi için gerektiğinde üyelerden birinin başkanlığında Özel Kurullar oluşturabilir.
Özel kurulların kuruluşu, yönetim şekli, çalışma esas ve usulleri ayrı bir yazı ile belirlenir ve yayınlanır.
BÖLÜM V: Mali İşler
Madde 21: Grubun gelir kaynakları aşağıda belirtilmiştir.
Madde 22: Üyeler ancak genel kurulda verilen bir karar doğrultusunda yapılacak bir organizasyonu desteklemek amacıyla belirlenen ücreti şahsi olarak öderler.
BÖLÜM VI: Etkinlikler
Madde 23: Etkinliklerin amacı konusunda uzman kişi ve kuruluşları davet etmek, Sivil Toplum Kuruluşları, Eğitim Kurumları ve diğer meslek gruplarıyla birlikte çalışma yapmaktır. Bu çalışmalarda aşağıdaki temel faaliyetler göz edilir:
Madde 24: Etkinliklere davet edilecek Madde A’da bildirilen kurum, kuruluş veya şahısların direkt üretici veya hizmet ana sağlayıcısı olması gereklidir. Ancak bölgenin kalkınması ve bilincin artması amacıyla bu üretici, ana hizmet sağlayıcısı bölgedeki resmi distribütörü, partneri veya bayisi ile bu organizasyonu yapabilir. Ayrıca bölgedeki üretici, ana hizmet sağlayıcı firmalara öncelik verilecektir.
Etkinlik yapmak isteyen kurum, kuruluş ve şahıslara etkinlikle ilgili yönerge ve başvuru formu verilip, bu belgeleri onaylaması gereklidir.
Madde 25: Etkinlik önerileri, yönetim, danışma, disiplin kurulu, kurucu veya asil üyeler tarafından önerilir. Yönetim kurulu tarafından belirlenen akış şeması ve bir form üzerinden sunulur.
Etkinlik önerisi, etkinlikten en az 3 ay önce yönetim kuruluna iletilmelidir. Yönetim kurulu, etkinlik önerisini inceler ve en geç 1 ay içinde karara bağlar. Onaylanan etkinlikler için gerekli bütçe ve kaynaklar yönetim kurulu tarafından tahsis edilir.
Etkinliklerden sorumlu yönetim kurulu üyesi, etkinlik öncesi, sırası ve sonrasında gerekli tüm organizasyon ve koordinasyonu sağlar. Onaylanan etkinlikler üyelere duyurulur. Katılım için ön kayıt yapılır ve onay ilgililer tarafından verilir. Kayıt süreci elektronik olarak yapılır ve kontrol edilir.
Etkinlikler tamamen ve sadece İzmir Teknoloji Grubuna kapalı olarak yapılır.
Etkinliği yapan firmanın kaydettiği kişiler yönetim kurulu onayından sonra etkinliğe kabul edilir. Etkinliği yapan taraf, kendi kurumu veya bayisi dışında kimseyi etkinlik alanına getiremez. Aynı şekilde grup üyeleri hiçbir şekilde üye olmayan birini etkinliğe davet edemez, getiremez.
Katılım şartları ve kayıt prosedürleri duyurularda belirtilir.
Etkinlik sonrası katılımcılardan geri bildirim alınır. Geri bildirimler, gelecekteki etkinliklerin iyileştirilmesi amacıyla değerlendirilir.
Madde 26: Etkinliklerde uyulması gereken kurallar, etkinlik duyurusunda açıkça belirtilir. Kurallara uymayan katılımcılar, etkinlikten çıkarılır ve üyeliği ile ilgili disiplin cezaları uygulanır.
Etkinliklerde disiplin sorunları yaşanması durumunda, olay yönetim kurulu tarafından incelenir ve gerekli görüldüğünde, ilgili üyeler hakkında disiplin işlemleri başlatılır.
Bir yıl içinde 4 etkinliğe mazeretsiz katılmayan üyelerin ilişiği kesilir.
Madde 27: Etkinlik sürecinde uyulması gereken kurallar aşağıdaki gibidir:
BÖLÜM VII: Son Hükümler
Madde 28: Grubun herhangi bir nedenle dağılması veya varlığını sona ermesi durumunda Grubun bütün fiziki varlıkları imha edilir. Hiçbir kurum veya kuruluşa devredilmez. Mali varlıkları ise belirlenen sivil toplum kuruluşuna bağış yolu ile devredilir.
Madde 29: Bu topluluk kurallarında belirlenmemiş konularda tüm üyelerin ortak görüşü esas alınır.
Madde 30: Hukuka aykırı durumlar ile Grubun bir ilişkisi olamaz.
Madde 31: Bu Grup, 18 Aralık 2019’da kurulmuştur. Grubun kurucuları özgün belgede gösterilmiştir.
Madde 32: Bu topluluk kuralları 32 maddeden oluşmuş olup, Madde 31’te belirtilen kişiler tarafından oy birliği ile kabul edilmiş, 03.10.2022’de duyurulmuş ve 01.01.2023’te yürürlüğe girmiştir. 17.09.2024 tarihinde bu metnin 1.5 sürümü yayınlanmıştır.